Start för innehåll

Minecraft - Vad är grejen?

Nästan varje dag kommer frågan i lånedisken. ”Finns det någon bok om Minecraft?” och nästan varje dag kommer svaret ”Nej, alla är utlånade just nu. Ska jag reservera en åt dig?” Minecraft är de populäraste böckerna på faktahyllan just nu, och det ser inte ut att trappas av. Vad är grejen med Minecraft, varför är det så populärt?

Minecraft är ett spel som kom 2011. Spelet skapades av en kille som hette Markus Persson och har blivit ett av de mest framgångsrika spelen i världen. 100 miljoner människor har en Minecraft-användare. Det är ganska bra för att vara skapat av en person!

Minecraft3I Minecraft spelar du som en liten gubbe i en värld uppbyggd av kuber. Spelet har inte riktigt någon handling, utan är väldigt fritt och det är just det som är grejen med Minecraft. Genom att samla material i miljön omkring dig, metall och ädelstenar i grottorna, jord från marken, vatten och sand från stranden, ull från fåren, så kan du bygga saker. Du kan bygga vad som helst. Var som helst. Minecraft är som ett virituellt lego, där bitar av block byggs upp till hus, slott, tempel, statyer, labyrinter, gåtor eller en farm med kor, får och en åker.

Olika material kan kombineras till olika föremål för att dekorera eller bygga ännu finare saker. Du kan spela på Survival mode, där monster vill döda dig om natten och du behöver äta regelbundet för att överleva, och du kan spela i Creative mode, där du har tillgång till alla material i spelet och kan fokusera på att bara bygga coola saker. 

Du kan spela ensam eller med andra över internet. Kreativa människor i hela världen har hjälpts åt att utveckla spelet, ”modda” det så att det går att spela minispel i spelet, vilket gör att det finns ännu fler sidor att utforska av Minecraftuniversumet. I Minecraft kan du göra vad du vill, hur du vill, var du vill och när du vill. Det går alltså att diskutera i timtals med klasskompisarna om vad man byggde igår kväll, eftersom alla har en unik upplevelse att dela med sig av.


Vill du veta mer tycker jag att du ska fråga ditt barn eller barnbarn om du får sitta bredvid och titta på när de spelar. Fråga gärna om vad de gör i spelet. Be dem visa saker. Fråga om du själv får prova lite! Det kanske sker jätteförvirrande ut först, med kuber överallt, en arm som hugger sten med en yxa så att kuberna flyger, monster som hoppar runt i grottorna och en spelkaraktär som snabbt springer framåt genom en skog. Ge det en chans!

Börja om från början och låt barnen ge dig tips medan du försöker överleva din första natt i Minecraft genom att så snabbt som möjligt bygga dig ett hus så att monster inte kan döda dig.

Minecraft2Byt till Creative mode och försök bygga något. Snart nog kanske du fattar vad som är grejen, varför det är så populärt och varför det är så roligt.

Minecraft är faktiskt inte ett spel för barn. Det är ett spel för människor i alla åldrar, och spelas av nästan lika många vuxna som barn. Prova du också! Kanske blir du världens coolaste Minecraft-mormor?

Tips på böcker om Minecraft!

 1. Minecraftlabbet (2016)

  Omslagsbild för Minecraftlabbet
  spännande och kreativa projekt för hela familjen

  Av: Miller, John

  Språk: Svenska
  Klicka för att sätta betyg på Minecraftlabbet.
  1. Bok (1 st) Bok (1 st), Minecraftlabbet
 2. Minecraft: block, pixlar och att göra sig en hacka - Historien om Markus "Notch" Persson och spelet som vände allt upp och ned (2014)

  Omslagsbild för Minecraft: block, pixlar och att göra sig en hacka - Historien om Markus "Notch" Persson och spelet som vände allt upp och ned
 3. Minecraft (2015)

  Omslagsbild för Minecraft
  stridshandboken

  Av: Milton, Stephanie

  Språk: Svenska
  Klicka för att sätta betyg på Minecraft.
  Hylla: BARNFAKTA
  1. Bok (4 st) Bok (4 st), Minecraft
  2. Tidskrift (1 st) Tidskrift (1 st), Minecraft

Besökarnas kommentarer

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.

Inga kommentarer lämnade

CS Library-RSS

Nya tips

 1. Yukiko Duke

  Klicka här för att läsa mer om tipset Yukiko Duke.

  Yukiko Duke har tidigare recenserat böcker i SVT:s morgonprogram Gomorron Sverige. Nu har hon startat en egen Youtube-kanal med boktips.

 2. Ett svenskt geni – berättelsen om Håkan Lans och kriget han startade av David Lagerkrantz

  Klicka här för att läsa mer om tipset Ett svenskt geni – berättelsen om Håkan Lans och kriget han startade av David Lagerkrantz.
  Lagercrantz, David

  GPS-tekniken har revolutionerat styrning och planering av både fartygs- och luftfartstekniken. Men hur många vet att uppfinnaren till GPS-tekniken är svensk?

 3. Mysteriet på Örnklippan

  Klicka här för att läsa mer om tipset Mysteriet på Örnklippan.
  Ohlsson, Kristina

  En ny spännande mysteriebok för alla bokslukare

 4. ”Att de i tid må väckas” av Frida Arwen Rosesund

  Klicka här för att läsa mer om tipset ”Att de i tid må väckas” av Frida Arwen Rosesund.
  Rosesund, Frida Arwen

  Boken utspelar sig i ett 1940-talets Bergslagen som befolkas både av människor och väsen från den svenska/nordiska folktron.

 5. ”En väktares bekännelser” av Elin Säfström

  Klicka här för att läsa mer om tipset ”En väktares bekännelser” av Elin Säfström.
  Säfström, Elin

  Boken utspelar sig i nutiden eller åtminstone i en nära samtid, främst i Stockholmsområdet.